Loading...
12.06—03.07.2009
Clubhuis

Tijdens de tentoonstelling Clubhuis verandert de Academiegalerie in een ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in hedendaags grafisch ontwerp. In een informele setting kan de bezoeker kennis nemen van een caleidoscopisch beeld van het Nederlands ontwerp, gezien door de ogen van het aanstormende talent.

Als onderdeel van het tweede jaar van hun opleiding tot grafisch ontwerper aan de HKU tonen 31 studenten hun inspiratiebronnen. Ieder van hen presenteert zijn of haar favoriete werk van een professioneel ontwerper en een ‘tribute’ in de vorm van een affiche van eigen hand. Deze tributes worden, samen met interviews die de studenten hebben afgenomen met de betreffende ontwerpers, gebundeld in een publicatie die tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar is. Parallel aan de tentoonstelling organiseren de studenten gratis toegankelijke filmavonden en lezingen door gevestigde ontwerpers.

Vrijdag 12 juni 17.00 uur
Opening van Clubhuis en presentatie van de begeleidende publicatie.

Woensdag 17 juni
Seminar ‘asbakken kleien’ met Herman van Bostelen: een onderzoek naar de toepasbaarheid van de persoonlijke fascinatie.

Vrijdag 19 juni
Lezing van Martin Pyper en Sander Plug. Favoriete ontwerpers over hun inspiratiebronnen: een gesprek over het vak, helden en de afhaalchinees.

Zaterdag 20 juni 20.00 uur
Film Jan Bons, ontwerpen in vrijheid (Lex Reitsma). Een intiem filmportret van de bijna negentigjarige Bons tijdens het maken van affiches voor het Nieuw Ensemble en voor het IDFA. Bons wordt gevolgd door collega-ontwerper Lex Reitsma die de film persoonlijk zal inleiden.

Vrijdag 26 juni
Lezing van Adriaan Mellegers en Esther Kokmeijer. Favoriete ontwerpers over hun inspiratiebronnen: een avond over reizen en over samenwerken.

Zaterdag 27 juni
Film Typeface (Justine Nagan)
Splinternieuwe documentaire uit de V.S. over een met uitsterven bedreigd ambacht: de analoge letterdrukkunst. In het Midwestern museum vinden gepensioneerde handwerklieden en internationale ontwerpers elkaar. Gezamenlijk combineren ze traditionele technieken met hedendaags design.

Donderdag 2 juli
Pecha Kucha:20 seconden keer 20 beelden door tien studenten. Ieder van hen geeft een persoonlijke uitleg over de keus voor zijn of haar favoriete Nederlandse ontwerp en licht het eigen ontwerp van een tribute-affiche toe.

Vrijdag 3 juli
Afsluitend feestje met o.a. spellenhost Autobahn.

Helga Beuving No Office Alain van Bielert Autobahn Rianne Blekkenhorst Marloes de Laat & Roel Vaessen Sietske Boer René Knip Guido de Boer Catalogtree Jamilla Boyer Thonik Maren Bruin Sander Plug Anneleine Burgers Floortje Fluitsma Evelien Crooy Raw Color Timo Demollin Coup Gijs Ferkranus Lennart Wolfert Lisette van de Graaf Martin Pyper Ilse Haak Esther Kokmeijer Margriet Hogenbirk Irma Boom Anne van Iperen Floortje Fluitsma Viona Janssen Saar Ontwerp Marijke Jongbloed Hansje van Halem Jelle Jonker Experimental Jetset Veerle Knitel Luna Maurer Arti Lammert Petra Warrink Jurian Moller Richard Niessen Diego Montero Ris Adriaan Mellegers Eline Nijhof Richard Niessen & Esther de Vries Kelly Oerlemans Anne de Laat Janneke Smeets Catalogtree Kevin Smink Thijs Verbeek Willem Verweijen Job Wouters Rutger de Vries Lesley Moore Wilfred van der Weide Studio Laucke Maurits Wouters Anthon Beeke Yonghui Zhao Catalogtree

Concept en organisatie: Sietske Boer, Guido de Boer, Timo Demollin, Marijke Jongbloed, Rutger de Vries.