Loading...
04.09—03.10.2015
Reading Between Not-straight Lines

Een tentoonstelling door Tim Hollander

Reading Between Not-straight Lines geeft een beeld van verschillende manieren waarop kunstenaars tekst en taal onderzoeken en inzetten in hun werk. Sinds de jaren van Dada en Duchamp, gevolgd door onder andere het werk van de surrealisten en de conceptuele kunstenaars van de jaren zestig, bestaat er een rijke en complexe relatie tussen beeldende kunst en taal. Titels zijn al lang niet meer slechts een beschrijving of toelichting bij wat er in een beeld te zien is, ze fungeren veel vaker als een inherent onderdeel van het kunstwerk zelf.

Reading Between Not-straight Lines brengt acht kunstenaars samen die niet alleen zorgvuldig hun titels kiezen, maar bij wie ook het onderzoeken of transformeren van tekst en taal een cruciaal onderdeel van hun werk is. Dat doen ze allen op een geheel eigen manier, waarbij de taal zelf niet altijd op de voorgrond treedt, maar ontegenzeggelijk bijdraagt aan de essentie van het werk. Het resultaat in de tentoonstelling laat zich lezen als een complexe zin, inclusief leestekens, waarin ieder werk zowel individueel als in relatie tot zijn omgeving gelezen kan worden.

De tentoonstelling Reading Between Not-straight Lines is samengesteld door HKU-alumnus Tim Hollander (1987). Hollander voltooide vorig jaar zijn studie Beeldende Kunst in Utrecht. Sindsdien heeft zijn carriere een snelle vlucht genomen met tentoonstellingen van zijn werk in onder andere Brussel en bij galerie Rianne Groen, de Kunsthal en TENT in Rotterdam. Het tijdschrift Kunstbeeld tipte hem als een kunstenaar om in 2015 in de gaten te houden. Hollanders werk ontstaat voornamelijk uit kritische analyses en speelse beschouwingen van het vocabulair en de mechanismen van de hedendaagse kunsttentoonstelling, waarbij noties van taal een belangrijke bijrol spelen. Voor Reading Between Not-straight Lines nodigde Hollander een aantal collega-kunstenaars uit zowel binnen- als buitenland uit om op basis van hun voorliefde voor de relatie tussen taal en beeld een bijdrage te leveren.

Met werk van
Uta Eisenreich, Niels Goos, Lina Viste Grønli, Tim Hollander, Marijn van Kreij, Meriç Algün Ringborg, Helmut Smits en Wouter Venema