Loading...
08.09—06.10.2012
Spinning a Yarn

Een tentoonstelling van Winde Rienstra

Spinning a Yarn is een tentoonstelling met nieuw werk van modeontwerpster Winde Rienstra (1981). In de Academiegalerie presenteert zij de resultaten van een onderzoeksproject met dezelfde titel. De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door haar laatste collectie, Ithaka, die afgelopen zomer succesvol in premiëre ging tijdens de Amsterdam Fashion Week. De acht outfits uit deze collectie zijn geïnspireerd op Rienstras ideeën over hedendaagse nomadische stamverbanden en vertalen –vergeten– handwerktechnieken naar een actuele context.

In de afgelopen maanden werkte Rienstra samen met veertien vrouwen met verschillende culturele achtergronden. Ze onderzocht hun handwerktechnieken en maakte zich deze eigen. Door de resultaten van dit proces vervolgens op een eigentijdse manier toe te passen in de collectie, wil ze de specifieke kwaliteiten van het traditionele handwerk doorgeven aan een nieuwe generatie.
Daarnaast belicht Spinning a Yarn het belang van de sociale en culturele aspecten van het handwerken: de toepassingen die de technieken in verschillende culturen kennen, de tradities en gebruiken eromheen, maar ook het sociale aspect van het samenkomen en het delen en doorgeven van verhalen komt aan de orde.

Winde Rienstra studeerde in 2009 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in Fashion Design. Tijdens haar studie liep ze stage bij Alexander van Slobbe en Iris van Herpen. Na het afstuderen maakte Rienstra in korte tijd furore met haar eigenzinnige ontwerpen. Ze stond inmiddels in de finale van The Green Fashion Competition en showde afgelopen zomer voor de derde keer een collectie tijdens de Amsterdam Fashion Week. Daarnaast was haar werk te zien in diverse tentoonstellingen en is haar werk uitvoerig gepubliceerd.

Binnen Rienstra’s werk is draagbaarheid niet het eerste uitgangspunt. Haar collecties verkennen de grenzen van het modevakgebied. Haar interesse in gelaagdheid en 3D-structuren komt tot uitdrukking in kledingstukken die ook als ruimtelijke vormgeving gezien kunnen worden. Rienstra voelt ze zich verbonden met het slow fashion ideaal; mode met bewustzijn. Ze kiest voor natuurlijke en duurzame materialen en hecht grote waarde aan ambachtelijkheid en detaillering. Deze elementen combineert ze met hedendaagse technologieën zoals lasersnijden, een werkwijze die zij ook in haar nieuwste collectie weer toepast.