Loading...
08.05—06.06.2009
Unsettled

Een tentoonstelling met het werk van de fotograaf Isabelle Pateer, in samenwerking met FOTODOK.

Doel is een klein dorp in België dat plaats moet maken voor een uitbreiding van de Antwerpse haven. Alle inwoners zijn verplicht te verhuizen, in augustus van dit jaar moeten de laatste 200 mensen het dorp hebben verlaten. De kwestie trekt al jaren veel aandacht van fotografen en filmmakers. De Nederlandse, in Brussel wonende fotograaf Isabelle Pateer (1980) is een van hen. Haar langlopende project Unsettled toont het uiteenvallen van een gemeenschap, veroorzaakt door dergelijke grootscheepse bouw- en uitbreidingswerken. Ondanks de zichtbare teloorgang van het dorp biedt haar serie ook een blik op een in potentie hoopvolle toekomst, middels indringende portretten van de in het dorp overgebleven jongeren.
Als aanvulling op het werk van Pateer zijn in de tentoonstelling een aantal video’s te zien die een beeld geven van de achtergronden van het verhaal van Doel.

Unsettled wordt georganiseerd door FOTODOK, de jonge Utrechtse organisatie voor documentairefotografie, en is deel van een dubbeltentoonstelling. Het tweede deel is van 16 mei tot en met 14 juni te zien tijdens Fotofestival Naarden. Door middel van een uitgebreid visueel onderzoek over Doel concentreert FOTODOK zich in deze presentatie op de mechanismen die er voor zorgen dat bepaalde onderwerpen bovengemiddeld veel aandacht van fotografen genereren.

www.fotodok.org

Unsettled werd mede mogelijk gemaakt door Arca Printer Supplies, Epson Fotofestival Naarden en Gemeente Utrecht.